Author Archives: admin

RETHINKING THE NEWSREEL: CHECK BACK SOON

In our efforts to remain focused on what we truly care about, great design and client service, We’re taking some time away from the news blog and the worlds of Facebook, twitter, and everything else social media related to rethink it all again: thank you for your patience in our journey away from the “noise” for a while.

Please know we update our projects regularly on our site, and we are always happy to address any media inquires received in a timely manner.  Additionally, should you be further interested in what we’re up to here at 1 Friday, please feel free to subscribe to our annual virtual magazine “Pohjoinen” by connecting with us via email.

Kindest Regards,

Derek Skalko

1006 East Cooper

Project Team: Derek Skalko and Amy Beresford
Location: Aspen, Colorado

1006 East Cooper entails a complete restoration and renovation of an existing historic mining cottage in Aspen’s East End. The project’s focus was driven by the desire of sensitively integrating old and new without overwhelming the historic character of 1006. The design also focused to create an experiential feel allowing the outside in and the inside out – no small feat on a middle lot 45’ in width with historical designation.  By returning the home to its original 1898 condition, we were able to unencumber the lot and planning for a modern livability while also taking advantage of the site’s advantageous views and solar path considerations.  The anticipated carbon net zero home will be utilizing numerous green strategies ranging from solar siding panels for the walls and roof of the modern rear addition to geothermal sources for the majority of the home’s energy needs.  The 3,800 sq ft project received Aspen Historical Preservation Commission design approval in 2013 and construction was anticipated to commence in the summer 2014 prior to the property’s sale by the original client.

110 Sticks

Project Team: Derek M. Skalko, Michael Piché and Monique Spears

Location: Aspen, Colorado

110 Sticks Residence, coined for its abundant population of Aspen trees located on site, is a 7,100 square foot residence integrating the idea of delicate siting into the existing landscape by keeping over fifty percent of the mass and scale tucked into the sloping hillside. The anticipated LEED inspired residence is programmed to maintain as much of the existing vegetation onsite as possible. This plan opens itself to the solar path and expansive views of Aspen and Shadow Mountain along the rear or courtyard side of the house, effectively bringing the interior environment out and the surrounding natural beauty in.

629 West Smuggler

Project Team: Derek Skalko, Gilbert Sanchez, Joseph Spears and Monique Spears
Location: Aspen, Colorado

This multi-award-winning residence entails a complete restoration/renovation of an historic Victorian home and shed in Aspen’s West End District. The existing house was redeveloped with a contemporary addition directly responding to the vibrant historical context of the surrounding neighborhood. Conceptual design and aesthetic were driven by the property’s shed structure, resulting in a patchwork approach executed by utilizing very contemporary detailing methods in the roofing and siding applications. By creating a dialogue between the old and new architectures through similar forms, massing and materials, the addition is designed to read horizontally as a product of its own time. Construction of the 5,000 sq ft project was completed in December of 2007.

Awards

  • Design Excellence Award, City of Aspen Historical Preservation Commission (2008)
  • Modern in Denver Outstanding Home Award (2008)

White 201

Project Team: Guerin Glass Architects and Derek Skalko, 1 Friday Design
Location: Aspen, Colorado

The design intent of White 201 is to preserve, restore and expand an important and beautiful example of western Victorian architecture while integrating the building with an evolving city fabric and expanding the house to accommodate a family in a contemporary manner.
While the historic structure is a highly articulated Victorian jewel, the new volume stands in contrast. It is intentionally quiet, and rendered in a slightly darker color than the existing house so as to support the idea of primary and supporting elements. The white, semi-ornate detailing of the existing house will be fully restored and recreated. The shed itself has minimal detail, and its restoration will maintain this, expressing its supporting role. The new volume further reinforces this by keeping the detailing to a minimum, presenting itself as an extremely quiet supporting structure off to the side of and behind the more vibrant house.

The siding is a clean shiplap, treated wood, with openings minimized and treated according to their orientation. The street façade is covered by a uniform curtain of matching wooden louvers, creating visual privacy for the interior spaces while maintaining views, and providing a visual quiet in contrast to the more opulent historic house. The rear façade is open to the views – with similar fenestration but with the louvers reduced or eliminated where possible. The western façade only has openings with the connecting elements so as to reinforce the notion of the new volume as backdrop to the historic resource. The linking elements are glazed on the vertical surfaces, with painted aluminum louvers on the southwest façade to assist with solar control. This rendering is intended to create a clear visual and spatial distinction between the historic and new volumes.

Fleisher / Sattler Residence

Project Team: Derek Skalko and Arthur Yuenger
Location: Sopris Mountain Ranch, Basalt, Colorado

The concept behind the Fleisher/Sattler residence is driven by a desire to develop a contemporary architecture responding to a ranch vernacular and thoughtful site integration. To accomplish this, the basis of the residence is developed around an undulating design language of protrusion and recession, directly influencing massing of form. The concept is further articulated by materials and cladding chosen to pierce throughout the interior and exterior surfaces of the residence. The plan of the single-story compound embraces the philosophy of maintaining careful integration into the landscape by creating three low, inter-connected lean-to sheds extending throughout the natural vegetation of the site, while taking full advantage of sweeping 360-degree views from Basalt Mountain to Mt. Sopris. In addition, the shed slopes of the structures interpret the slopes of the mesa ridgelines encompassing the 36-acre parcel. A main residence, horse barn and caretaker unit comprise the total 7,400 sq ft project program.

Materials consist of Corten steel panels, dry-stacked sandstone, stucco and plaster finishes reflecting the natural hues of sage brush and scrub oak typically found throughout the site. The residence was completed in October of 2006.

Awards

  • Design Merit Award, AIA Colorado West (2006)

Point House

Project Team: Derek Skalko and Joseph Spears
Location: Lake Superior North Shore, Minnesota

Situated atop a granite outcropping known as Tettegouche Point, Point House takes its name from the site itself. The overall concept for the residence is derived from the client’s desire to maximize views and natural light, as well as establish openness from shared areas of the home. A master bedroom feeling independent of the main house activity was also requested. The planning and massing responds by creating two primary volumes bridged with a continuous concrete wall articulating the circulation spine of the house from both interior and exterior experiences. Each private and shared area in the 4,400 sq ft residence benefits from utilizing the topographical site variation and panoramic landscape qualities surrounding the point, down to the waters below.

Materials and form stem from a fusion of Scandinavian vernacular and the industrial mining and shipping traditions of the region. Cedar siding with painted accents, rusted and paint-locked metal panels and siding constitute exterior materials, along with board-formed concrete, and a combination of regular and channel glazing.

Awards

  • AIA Minnesota Award for Unbuilt Architecture (2010)

Peterson Residence

Project Team: Derek Skalko
Location: Cook, Minnesota

Designed as a rural getaway for a young professional couple in Northern Minnesota, this 1,500 sq ft residence responds to the quiet meadow and deciduous forest encompassing the project site. The structure’s compact volume and planning address the budgetary needs of the clients. Rooted in a Scandinavian design vernacular, the project defines particular functions of the residence through massing hierarchy, material usage and detailing. The roof form, sauna and wood storage areas take inspiration from regional influences and are detailed accordingly. The residence incorporates cedar planking on the sauna, while the wood storage area is defined by an open-air lattice wall, indicative of the traditional Scandinavian barn. The main massing of the building suggests a slightly more contemporary aesthetic by using corrugated metal and glazing against a palette of vertical recycled barn wood siding.

WORK N PARK CUBE

Project Team: Derek Skalko
Location: Aspen, Colorado

The inventive Work N Park Cube is a playful garage and office solution for a shared condominium unit in the West End District of Aspen. Driven by limited space, strict budgetary concerns and the functional requirements of both clients, the cube form was chosen as a starting point for its natural simplicity. Programmatic minimums, along with strict zoning design and square footage allowances from the city resulted in a cubic volume pushed and pulled ever so slightly to address each issue specific to the project demands. The end result is an alley building with a unique versatility and highly functional program, integrating a LEED-inspired approach including solar strategies and rain collection integration. A five-month construction timeline led to the project’s completion in November of 2009.

Awards

  • Colorado Homes “Best of the West”  (2010)

“Skyline”

Project Team: Derek Skalko, Noah Czech & Ryan Hoffner
Location: Ames, Iowa

Proposed as an architectural intervention for the city of Ames, Iowa, “Skyline” was an exploration towards the idea of what constitutes the implied notion of a city. When distilled to its fundamental aesthetic, we felt layers of materiality upon layers of light define the foundational built environment of a city.

The idea of Skyline was really to simply create a sculptural beacon to an existing and very prominent grain elevator as you approach the city of Ames. By utilizing a series of vertical and horizontal glazed planes, the structure would be deconstructed into something more of a skyline that could act as both a monument and a work of art for the community. The concept was extended to not only create an interesting play of light and shadow within the day hours, for the structure, but also a multi-lit layered series of various coloured planes within the night, providing a striking contrast to the predominant horizontality of the plains environment, not dissimilar from a skyline’s dynamic in many major cities globally.

The competition was held by the Ames Chamber of Commerce and Tourism.