Author Archives: admin

320 West Hallam

Project Team: Derek Skalko, Joseph Spears, Quentin Godwin and Monique Spears
Location: Aspen, Colorado

320 West Hallam is an Aspen residence with quite a history. From its former owners to the world figures who have spent time within its walls, 320 is a cheerful Victorian restored and renovated to expand upon the home’s inherently inviting qualities. Although the existing livable square footage of the residence increased from 2,500 to 5,400, its intimate scale is maintained by a massing strategy inspired by the shed architecture native to the site. Colour schemes and detailing patterns also refer back to the European heritage of the original owners while coexisting with the modern conditions of Aspen’s historic West End District. A fusion of old and new marry to create a soft contemporary solution for modern living. The residence was completed in the spring of 2009.

Awards

  • Design Excellence in Preservation, Aspen Historic Preservation Commission (2008)

Calgary Art Pavilion

Project Team: Derek Skalko
Location: Calgary, Alberta, Canada

Perhaps the most fascinating aspect of life within the urban context of a city is the continual opportunity for chance encounter upon its streets. From outdoor markets to sidewalk entertainment, there seems to exist a serendipitous pleasure we as passersby take from a city’s random offering of interventions and occurrences.

The idea of Artcity is based upon a similar philosophy, so the intent of creating an active “sculpture” having three focuses became the solution: design, display and urban furniture.

The design solution attempted to provide the urban amenities of seating and shade while housing display areas for art installations. The cutouts or “peep holes” attempt to engage the follies into becoming artistic catalysts themselves, where those viewing the art, in turn, become art for the general passerby.

Hyman Live Work

Project Team: Derek Skalko
Location: Aspen, Colorado

What began as a kitchen remodel in an historic Aspen mining cottage grew to involve a series of artist studio studies for the backyard of a quaint residence known as The Pink House. Two very unique directions were initially investigated to address budget concerns and alternate programmatic directions. Incorporating LEED-inspired responses and solutions was a priority, taking advantage of solar paths and materials with high performance returns.

Loom 2one6

Project Team: Derek Skalko and Gavin Merlino
Location: Aspen, Colorado

What began as a kitchen remodel in an historic Aspen mining cottage grew to involve a series of artist studio studies for the backyard of a quaint residence known as The Pink House. Two very unique directions were initially investigated to address budget concerns and alternate programmatic directions. Incorporating LEED-inspired responses and solutions was a priority, taking advantage of solar paths and materials with high performance returns. The final 500 sq ft two-story gabled design integrates the surrounding historical neighborhood context and heavy evergreen forestation of the project site. Forms and colour choices are playfully simplified and exaggerated to produce a modern take on the traditional Victorian aesthetic of the West End. The interior concept for the studio was inspired by the operation and visual features of a weaving loom. Serving as both a railing and wall for the interior upper loft area, the lattice detailing creates a woven interplay of materials, texture and shadow within the minimalist space.

Awards

  • Design Excellence Award, City of Aspen Historical Preservation Commission (2011)

M2 Residence

Project Team: Derek Skalko

Location: Carbondale, Colorado

The M2 Residence is a single-family home designed with a targeted budget of one hundred and sixty dollars per square foot while also fusing the very different aesthetic desires of the clients. M2 utilizes a more contemporary philosophy for the interior layout and planning program while maintaining traditional massing and material strategies for the exteriors. An open plan is used to take advantage of view planes while maintaining a massing of more traditional measures. The challenging project site of M2 provided for a two-story structure that would cleverly read as a single-story ranch residence from the physical approach and siting of the home.

Columbine Memorial Proposal

Project Team: Derek Skalko
Location: Littleton, Colorado

How does design, or anything for that matter, attempt to answer the unanswerable? The proposal for Columbine ultimately ended up being just that: a series of conceptual sketches and notes that, in truth, had no resolution. They hinted only at an idea of a place with a tranquil, yet absent presence, metaphorically offering more questions for the visitor than answers along a self-guided journey of questioning and searching. Honorable Mention was awarded for the entry proposal in 2000.

Haas Residence

Project Team: Derek Skalko and Gilbert Sanchez
Location: Aspen, Colorado

Designed for a local Aspen artist, the Haas Residence is an innovative solution to tight budgetary constraints and pragmatism in planning due to the site’s spatial limitations. At the request of Aspen’s Historical Preservation Commission, the existing pan-abode structure remains untouched on three sides and has a delicate four-foot wide bridge attaching it to the new construction on the rear elevation. The plan for the residence was heavily dictated by the site’s existing conditions: a shotgun lot housing a pan-abode structure registered on Aspen’s Historic Inventory and a cottonwood also deemed historic by the Aspen Parks Department. The planning concept created a courtyard linking the old and new construction while pushing the majority of the mass away from the existing pan-abode to leave as much of the cottonwood root system intact as possible. The massing separation also allowed the two volumes to read independently of their respective time periods.

Awards

  • Design Excellence Award, City of Aspen Historical Preservation Commission (2005)

Fleisher/Sattler Addition

Project Team: Derek Skalko
Location: Sopris Mountain Ranch, Basalt, Colorado

The original residence was completed in October of 2007, and we have been recently commissioned to “complete” one of the original ideas budgetary constraints removed from the project’s original program.

After several years of living within the home, the original clients have settled on the idea of extending an outdoor “room” beyond the existing kitchen and breakfast area of the home’s southwestern massing. The design of the trellis structure is layered to offer a significant reduction to the amount of direct sunlight received into the interior spaces while not limiting the mountain views from the existing spaces. By creating the exterior structure, the home will essentially gain almost 600 sq ft of usable outdoor amenity during the times of year when the sun and temperatures are most severe. Completion for the structure is anticipated for the summer of 2014.

Loom / 1 Friday Design Collaborative

Colorado based 1 Friday Design Collaborative designed Loom, an artist’s studio for clients in . Loom is a particularly small space in which the architects were able to combine the historic aesthetic of the neighborhood with modern environmental considerations and inspired interiors.

Architect: 1 Friday Design Collaborative
Location: Aspen, Colorado, United States
Project Year: September 2011
Photographs: Derek Skalko