Project Team: Derek Skalko and Arthur Yuenger
Location: Sopris Mountain Ranch, Basalt, Colorado

The concept behind the Fleisher/Sattler residence is driven by a desire to develop a contemporary architecture responding to a ranch vernacular and thoughtful site integration. To accomplish this, the basis of the residence is developed around an undulating design language of protrusion and recession, directly influencing massing of form. The concept is further articulated by materials and cladding chosen to pierce throughout the interior and exterior surfaces of the residence. The plan of the single-story compound embraces the philosophy of maintaining careful integration into the landscape by creating three low, inter-connected lean-to sheds extending throughout the natural vegetation of the site, while taking full advantage of sweeping 360-degree views from Basalt Mountain to Mt. Sopris. In addition, the shed slopes of the structures interpret the slopes of the mesa ridgelines encompassing the 36-acre parcel. A main residence, horse barn and caretaker unit comprise the total 7,400 sq ft project program.

Materials consist of Corten steel panels, dry-stacked sandstone, stucco and plaster finishes reflecting the natural hues of sage brush and scrub oak typically found throughout the site. The residence was completed in October of 2006.

Awards

  • Design Merit Award, AIA Colorado West (2006)
Fleisher / Sattler Residence