Project Team: Derek Skalko
Location: Cook, Minnesota

Designed as a rural getaway for a young professional couple in Northern Minnesota, this 1,500 sq ft residence responds to the quiet meadow and deciduous forest encompassing the project site. The structure’s compact volume and planning address the budgetary needs of the clients. Rooted in a Scandinavian design vernacular, the project defines particular functions of the residence through massing hierarchy, material usage and detailing. The roof form, sauna and wood storage areas take inspiration from regional influences and are detailed accordingly. The residence incorporates cedar planking on the sauna, while the wood storage area is defined by an open-air lattice wall, indicative of the traditional Scandinavian barn. The main massing of the building suggests a slightly more contemporary aesthetic by using corrugated metal and glazing against a palette of vertical recycled barn wood siding.

Peterson Residence